Otkako je Gok Wan prešao s toga da izgledamo dobro goli do kreiranja outfita za modnu pistu za manje od cijene kemijskog čišćenja dizajnerske odjeće, izvlačio sam svoje ljepilo kako bih glamirao osnove New Looka u must have “komadiće”. Čak sam uzela nekoliko njihovih udobnih širokih cipela i pretvorila ih u blistave trijumfe zahvaljujući Claire’s Accessories i malo Superdrug laka za nokte. Znam, ovo nisu imena koja općenito inspiriraju, ali kada se dobijene sandale pomiješaju sa sandalama iz posljednje sezone iz Dune, znala sam da sam na pobjedniku.

Brzo naprijed na djevojački vikend u Barceloni ovog ožujka i posjet lokalnom toplicama i odjednom mi je um ponovno radio prekovremeno.

Koliko god mi se sviđa ideja o dugom vikendu u luksuznom spa hotelu, ako budem iskren, cijene su me uvijek odvraćale, a moja nedavna iskustva u dnevnim toplicama u Maroku i Barceloni uvjerila su me da vam ne treba platiti kroz nos za iznimno spa iskustvo. Zapravo, najbolje masaže koje sam imao do sada su bile one najjeftinije:

– Oko 32 funte za hamam, s gommažom “scrubbing”, nakon čega slijedi rhassoul, a zatim najrelaksirajuća masaža koju sam ikada imao. Ne mogu vam reći koliko sam dugo bio unutra – samo što je sunce zašlo, izgubio sam svaki pojam o vremenu i bio sam na potpuno drugom planetu.

– Čak iu Barceloni, s eurom na vrhuncu svih vremena, najbolje ocijenjeni spa stajao nas je oko 54 funte za hamam (s ekstra vrućom parnom kupelji i bazenom), nakon čega slijedi gommage “ribanje” i još jedno izuzetno opuštajuće masaža. Tri sata luksuza za 54 funte u usporedbi s cijenama u Velikoj Britaniji je potpuna krađa.

Činjenica je da su u mnogim kulturama lokalne toplice svakodnevna (ili barem svaki mjesec) poslastica, što ih, u kombinaciji s dobrim tečajevima (kada su dostupni), čini izvrsnom jeftinom na odmoru. Pa zašto ih ne iskoristimo? Pa osobno mislim da je to zato što, dok su vodiči krcati preporukama restorana, znamenitosti i hotela, vrlo rijetko provode vrijeme u toplicama. Toplice u Maroku preporučili su prijatelji, a toplice u Barceloni pronađeno je preventivnim internetskim istraživanjem. Kasnije tijekom godine odlazim posjetiti Kinu, koja ima nekoliko hotelskih toplica svjetske klase, ali se također može pohvaliti ponosnom tradicijom masaže, što me navodi da se nadam da će, kao i dnevne toplice koje su mi preporučene (gdje su cijene otprilike četvrtinu britanskih stopa) također ću moći pronaći druge autentičnije povoljne cijene.